Başlangıç > Konut Kredisi > Konut Kredisinde Masraflar

Konut Kredisinde Masraflar

Konut edinmek hemen her aşamasıyla masraftır. Bir de konut kredisi masrafları hesaba eklenince fatura kabarıyor. En azından hesabını bilmek isteyen tüketici ne kadar masrafla konut kredisi kullanacağını bilmek istiyor. Karmaşa da bundan sonra ortaya çıkıyor.

Her bankada farklı farklı isimler altında pek çok ücret, kredi masrafı genel adıyla tüketiciden talep ediliyor. Konut kredisi kullanmak isteyen kişi ekspertiz ücreti, dosya masrafı, ipotek bedeli gibi pek çok isimle karşılaşıyor. Hangisini ödemek zorunda olduğu konusunda detaylı bilgisi bulunmadığı için çoğu zaman da bocalıyor.

Bu durumdan kurtulmanın en etkili yolu kredi masraflarının tüm çeşitlerini ve bankaların konut kredisi ile ilgili tüm uygulamalarını bilmektir. Böyle bir şey için zaman ayırmanız gereksiz olduğundan birkaç tanesini biz size sıralayalım:

Dosya ücreti: konut kredisi başvurusunda bulunduğunuz için her bankanın sizden talep edeceği tutardır. Evraklarınızı incelemek ve konut kredisi kullanmaya uygun olup olmadığınızı kontrol etmenin maliyeti ve krediden elde edilecek karı karşılamak içindir

Ekspertiz ücreti: almak istediğiniz evin değeri hakkında sizin ya da ev sahibinin farklı görüşleri olabilir. Ancak konut kredisi kullanılacağı zaman önemli olan ev değerleme konusunda uzman olan ekspertizin görüşüdür. Evinize değer biçmesi için ilgili firmalardan ekspertiz kiralayan banka kiralama ücretini sizden tahsil eder.

İpotek bedeli: konut kredisi kullandırımı yapılması için şart olan ipotek konma işleminin belli bir masrafı vardır. Bu masraflar ipotek bedeli adı altında yine sizden tahsil edilmek zorundadır.

Buraya kadar sayılan ücretler bankaların opsiyonel olarak istediği masraflardır. Bankadan bankaya değişkenlik gösterebilirler. Hatta isimleri bile birbirinden farklı olabilir.
Aşağıda sıraladığımız ücretler ise devlet tarafından zorunlu hale getirilmiş sigorta bedelleridir. Farklı sigorta firmalarından da yapılsa hemen hemen aynı tutarda bir sigorta primi ödemesi yapmanız gerekecektir. Bu ücretler sigorta ismi ile anıldığı için yaptırmak istemeseniz bile kesinlikle zorunlu sigortalar olduğu için her koşulda yaptırmanız gerekecektir.

DASK: zorunlu deprem sigortası olarak da anılan bu sigorta ücreti evin bulunduğu semte, metrekaresine hatta bulunduğu kata göre bile değişebilmektedir. Dolayısıyla konut kredisi kullanacağınız banka size tam bir rakam veremeyebilir.

Konut sigortası: yine devlet tarafından yangın, sel gibi durumlara karşı zorunlu hale getirilen sigorta türüdür. DASK’ta olduğu gibi tutarı değişkenlik gösterecektir.

Tüm bu ücretlendirmeler size karmaşık geldiyse konut kredisi alanında tüm hesaplamalara aşina olan kredi danışmanlarına başvurabilirsiniz.

  1. Henüz yorum yapılmamış.
  1. No trackbacks yet.

Yorum bırakın